Antirasistinen lukupiiri – toinen tapaaminen, teemana valkoisuus

Tarkastelet mennyttä tapahtumaa.

  • ke 4.5.2022 klo 1719
  • verkossa

Suomen sosiaalipedagoginen seura ry on mukana yhdenvertaisuusvaltuutetun Olen Antirasisti -kampanjassa ja aloitti sen tiimoilta maaliskuussa 2022 ensisijaisesti seuran jäsenistölle suunnatun antirasistisen lukupiirin. Lukupiiri kokoontuu vaihtelevalla kokoonpanolla ja vaihtuvan vastuuhenkilön johdolla keskustelemaan säännöllisen epäsäännöllisesti ajankohtaisesta kirjallisuudesta, joka avaa näkökulmia ja antaa työkaluja antirasistiseen ajatteluun ja toimintaan – ja tukee yhdessä oppimista. Lukupiirin kirjallisuus voi olla yhtä lailla tutkimus- ja tietokirjallisuutta kuin POC- tai muiden vähemmistötaustaisten kirjailijoiden kaunokirjallisuuttakin. 

Toinen lukupiiritapaaminen pidetään keskiviikkona 4.5.2022 klo 17–19. Aiheena on valkoisuus, ja vastuuhenkilönä toimii Maija-Stina Larkio. Ensimmäisen lukupiiritapaamisen lailla tapaamiseen valittu lukemisto käsittää sekä tieto- että kaunokirjallisuutta. 

Valittavana on yhdysvaltalaisen kasvatustieteilijän Robin DiAngelon vuonna 2018 ilmestynyt kirja White Fragility. Why It's So Hard for White People to Talk About Racism (löytyy myös ruotsiksi) ja yhdysvaltalaisen kirjailijan Toni Morrisonin vuonna 1970 ilmestynyt romaani The Bluest Eye / Sinisimmät Silmät. Kirja kertoo valkoisuuden vaikutuksesta mustiin lapsiin. Romaanin kertoja on musta nainen, joka palaa muistelemaan lapsuutensa tapahtumia. Valkoisuus ei ole esillä niin selkeästi kuin tietokirjallisuudessa, mutta jos seuraat Pecolaa sekä hänen äitinsä tapaa lähestyä valkoisuutta, teemasta saa hyvin kiinni.

Lisäksi lukulistalla on pari lyhyempää, täydentävää tekstiä. Tapaamiseen osallistujat voivat valita luettavakseen vaikka vain yhden lyhyistä teksteistä, mutta toki koko materiaaliin tutustuminen tuo laveampaa näkymää aiheeseen ja yhteiseen keskusteluun.

Lukupiirin materiaalina siis joko yksi tai useampi seuraavista:

  • Robin DiAngelo: White Fragility. Why It's So Hard for White People to Talk About Racism (2018)
  • Toni Morrison: The Bluest Eye / Sinisimmät Silmät (1970)
  • George Yancy: Dear White America, The New York Times (2015): https://opinionator.blogs.nytimes.com/2015/12/24/dear-white-america/
  • Liban Sheikh: Keskiluokan Valkoiset Tilat, teoksessa Rasismi, valta ja vastarinta (Gaudeamus 2021) – teksti lähetetään lukupiiriin ilmoittautuneille.

Kirjat ja tekstit lähestyvät valkoisuutta kaikki hieman eri tavalla, mutta niissä kaikissa tulee esiin valkoisuuden normatiivisuus länsimaalaisissa yhteisöissä. Jos haluat päästä aiheeseen kiinni ennen tekstien lukua, Robin DiAngelo esittää tässä videossa, mitä hän tarkoittaa "valkoisella hauraudella": https://www.theguardian.com/world/video/2020/jun/26/how-white-fragility-obstructs-the-fight-against-racism-video-explainer. Taustaksi ennen tekstien lukemista on ehkä hyvä huomioida, että DiAngelo on valkoinen nainen, kun taas Yancy ja Sheikh lähestyvät valkoisuutta mustan miehen näkökulmasta.

Valkoisuus voi olla vaikea keskustelun aihe, joten tässä vielä muistutus turvallisen tilan periaatteisiin, joita tapaamisissa noudatetaan: https://nuorisoala.fi/palvelut/tyokaluja-nuorisoalalle/turvallisemman-tilan-periaatteet-ja-vihapuheesta-vapaan-keskustelun-saannot/ 

Ilmoittaudu lukupiiriin 27.4. mennessä alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautuneille lähetetään linkki zoom-tapaamiseen. Lisätietoja lukupiiristä: sanna.ryynanen(at)uef.fi

Tervetuloa mukaan – mukavia lukuhetkiä!

Tapahtumiin ilmoittautumisen tietosuojaseloste⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠